Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Scurta istorie a prajiturii Kuglof

Istorii enogastronomice > Scurta istorie a prajiturii Kug …

Numele provine din cuvântul german “Kugelhopf”, așa cum de altfel se și numește prăjitura în Germania. Cine a inventat Kuglof-ul, probabil că nu vom afla nicioadata însă ceea ce este cert că deja în perioada Biedermeier rețetele erau deja foarte răspândite.Această prăjitură mă face să mă gândesc la zilele de sâmbătă din copilăria mea când bunica mai ales în iernile grele din Toplița îmi pregătea Kuglof si cacao cu lapte. În baza unei legende, se crede că Împărăteasa Maria Antonietta ar fi dus rețeta din Austria în Germania fiind preluată de către maghiari și ajungând în acest fel și în Ardeal, astăzi fiind o prăjitură cunoscută și apreciată în toată lumea.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Istorii gastronomice, Scurta istorie a prajiturii Kuglof











În regiunea Rhein din Germania este atât de iubită această prăjitură sun formă de coroană încât mai multe manufacturi s-au specializat exclusiv în producția formelor pentru Kuglof din metal sau ceramică. Nici nu este de mirare la cât de bine se potrivește această prăjitură cu alte două specialități ale zonei : nobilul vin alb și dulcețurile produse aici. Locuitorii de pe Rhein  își cultivă tradițiile proprii și promovează consumarea Kuglofului un un pahar de gewürz Traminer ca și desert.

Aluatul unui Kuglof adevărat este cu găuri, moale însă nelipicios și nu oricui reușește din prima incercare. Trebuie lucrat cu grijă și trebuie ferit de frig când este pregătit. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, nicidecum din cămară sau din frigider altfel drojdia nu își va face treabă bine iar Kugloful vostru va fi lipicios sau tare. Timpul de odihnă al aluatului trebuie să fie între 1ora și jumătate și 2 ore. Nu întâmplător această prăjitură o făceau bunicile; este nevoie de răbdare și pasiune pentru a o prepara. Personal pregătesc Kuglof în zilele în care am timp la dispoziție. Astazi va impartasesc reteta mea de Kuglof cu lichior de oua.


Ingrediente :

4 ouă

200 gr zahăr pudră

1 plic de zahăr vanilat

200 ml de ulei

200 ml lichior de ouă

100 gr de făină

100 gr de amidon alimentar

1 praf de copt

Fulgi sau bucatele de migdale pentru ornat


Preparare:

#img_25

sus