Pe numele sau original “Clafoutis aux cerises” este un desert tipic frantuzesc, se pare din Limoges, realizat din cirese inecate in compozitia lichida, similara compozitiei clatitelor. Dupa coacere, asuma o consistenta moale ce ne duce cu gandul undeva la jumatate de drum intre o crema si o budinca in care se regasesc ciresele suculente care isi lasa parfumul si sucul. In completarea desertului, vine o croasta subtire si caramelata, data de zaharul presarat deasupra. Astazi va propun reteta clasica cu o mica imbunatatire, si-anume ciocolata alba rasa deasupra care ii confera un plus de savoare.

In Franta, acest desert este un must al primaverii, incepand din secolul al XIX-lea, prepararea acestuia fiind una rapida si simpla. Astazi, exista multe tipologii de Clafoutis atat dulci, cat si sarate.
Ingrediente:
3 oua
700 gr cirese (cantitate inainte sa eliminam samburii)
100 gr zahar
40 gr faina
60 gr amidon de cartofi
100 ml lapte
100 ml frisca
1 lingurita vanilie de Madagascar
25 ml brandy
Coaja rasa de la 1 lamaie
Coaja rasa de la 1 portocala
40 gr ciocolata alba rasa
Zahar brun pentru presararea formei si pentru presararea desertului
Preparare:
Mai intai de toate, spalam ciresele si eliminam samburii. Apoi montam ouale intregi cu zaharul, vanilia si coaja de citrice, cel putin 10 minute. Adaugam frisca, laptele si brandy-ul, apoi adaugam faina si mixam la viteza mica pentru a nu se forma cocoloase in compozitie.
- Ungem forma cu unt si presaram cu faina, apoi presaram in abundanta cu zahar brun. Eu de data aceasta am folosit tava mea Myria, din ceramica rosie. Experienta de a gati in aceste forme din ceramica este super, in plus se spala foarte usor datorita faptului ca nu se lipeste nimic de peretii acesteia. Tavile Myria le gasiti aici:
http://myria.ro/ro/75/forme-de-copt?p=2
- Adaugam in tava ciresele si varsam deasupra compozitia preparata anterior, presaram cu zahar brun si radem deasupra ciocolata alba. Coacem la 180 de grade static, timp de 40-45 minute circa. Desertul nostru va fi gata cand se formeaza deasupra o usoara crusta caramelata.
- Cand vom taia o felie, vom simti parfumul tipicului Clafoutis. Eu l-am preparat de aceasta data in tava, insa daca avem musafiri, putem crea monoportii, utilizand ramekin-uri de mici dimensiuni. Nu uitati ca putem prepara Clafoutis cu caise, capsuni, visine, etc. Acest desert se serveste de obicei la final de masa, la temperatura camerei dar il putem servi si rece, alaturi de o cupa de inghetata.
Poate fi conservat in frigider, cel mult 3-4 zile.
Nota: Nu am uitat praful de copt! Clafoutis-ul se prepara fara.